دیدار شورای سیاست‌گذاری و کمیته علمی همایش «دانشگاه اخلاق مدار» با رئیس دانشگاه تهران

اعضای شورای سیاست‌گذاری و کمیته علمی همایش «دانشگاه اخلاق مدار» صبح روز دوشنبه ۲۲ آبان با رئیس دانشگاه تهران دیدار و گفت‌وگو کردند.

دکتر نیلی احمدآبادی، رئیس دانشگاه تهران در این دیدار، ضمن تاکید بر اهمیت برگزاری این همایش، گفت: یکی از ویژگی‌های مثبت این همایش آن است که در تناسب برنامه سوم دانشگاه طراحی و اجرا می‌شود. برای رسیدن به اهداف برنامه سوم توسعه دانشگاه در زمانی مقرر ما نیازمند یک برنامه عملیاتی منظم و هدفمند هستیم که پشت این برنامه بوده و آن را حمایت کند. باید در تناسب کامل با شاخص‌های برنامه سوم فعالیت خود را سامان دهیم و رسیدن به اهداف برنامه را با دقت رصد کنیم. از این منظر، همایش «دانشگاه اخلاق مدار» یک همایش علمی کاربردی است و ماهیتی متفاوت با دیگر همایش‌ها دارد؛ هرچند که همین کاربردی بودن هم باید مبتنی بر علم و دانش باشد.

دکتر نیلی احمدآبادی ضرورت دعوت از صاحب نظران حوزه اخلاق و ایجاد بستری برای تضارب آراء در این زمینه را مورد تاکید قرار داد و افزود: حاصل این همایش باید استفاده از آرای صاحب نظران برای تدوین یک برنامه عملیاتی اخلاق دانشگاهی باشد. البته منظور ما از برنامه عملیاتی صرفا بحث‌های تنبیهی و سلبی نیست، بلکه مراد بیشتر وجه مثبت و تشویقی موضوع است. امروزه قبح برخی اقدامات غیراخلاقی از بین رفته و افراد به خود اجازه می‌دهند هر کار غیراخلاقی را تحت عنوان یک توجیه انجام دهند. باید در این همایش این موضوع بررسی شود و راه‌کارهایی یافت شود تا بتوان این سیر قهقرایی را کنترل کرد. بی‌اخلاقی هرچه هم که کوچک باشد مانند یک لکه سیاه بر یک پارچه سفید، خود را نشان می‌دهد.

رئیس دانشگاه تهران برگزارکنندگان این همایش را از رفتن به سمت کارهای تکراری، خطابه مانند، سخنرانی‌ها و بحث‌های یک‌طرفه بر حذر داشت و تصریح کرد: باید به برپایی پنل‌های تخصصی و ایجاد فرصت برای بحث‌های دوطرفه و چندطرفه توجه کرد. باید به نمایندگان دانشجویان و نیز نمایندگان استادان فرصت داد تا در بحث‌ها شرکت کرده و نظرات خود را بیان کنند. چون نهایتا چیزی را که ما قرار است تحت عنوان الزامات اخلاق دانشگاهی ارائه کنیم، باید توسط آن‌ها پذیرفته و اعمال شود.

دکتر نیلی احمدآبادی با اشاره به تجربیات جهانی در حوزه مسئولیت‌های اجتماعی، گفت: امروزه در بسیاری از دانشگاه‌های معتبر جهان موضوع «ماموریت سوم» که همانا بحث مسئولیت‌پذیری اجتماعی است، مورد توجه و تاکید قرار گرفته است. در این دانشگاه‌ها با دو رویکرد اخلاقی روبه‌رو هستیم: اول، اخلاق عمومی که در همه دانشگاه‌ها دارای مولفه‌های تقریبا مشترک است و دوم، اخلاق حرفه‌ای که بسته به اهداف و ماموریت هر دانشگاه ممکن است متغیر باشد. اما در مجموع دنیا پذیرفته است که در دانشگاه نیز مانند هر نهاد دیگر باید قواعدی برای اخلاق داشته باشد و همگان ملزم به رعایت آن باشند. خوب است با دعوت از صاحب نظرانی از دیگر دانشگاه‌های جهان تجارب آن‌ها را بررسی کنیم.

رئیس دانشگاه تهران بروز رخدادهای ناخوشایندی مانند سرقت علمی را ناشی از ضعف در سیستم‌های نظارتی دانست و افزود: ضعف در نظارت همواره مسئله‌آفرین بوده است. اگر استاد ما مقاله دانشجو را با دقت بخواند، اگر پایان‌نامه دانشجو توسط استاد راهنما به دقت مطالعه شود و در طول انجام آن، استاد مربوطه وقت کافی را برای نظارت بر کار دانشجو بگذارد، بسیاری از خطاها قابل پیشگیری است.

دکتر نیلی احمدآبادی در خاتمه سخنان خود ضمن ابراز خرسندی از برپایی این همایش و تقدیر از معاونت فرهنگی دانشگاه به عنوان برگزارکننده آن بر لزوم ایجاد یک دبیرخانه دائمی اخلاق حرفه‌ای و ترویج مسئولیت‌پذیری اجتماعی در دانشگاه تاکید کرد و از معاون فرهنگی دانشگاه خواست با مشورت و مشارکت استادان و خصوصا دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا نسبت به راه‌اندازی این دبیرخانه اقدام کند.

پیش از سخنان رئیس دانشگاه تهران، مجید سرسنگی، معاون فرهنگی دانشگاه و رئیس این همایش و نیز دکتر علیخانی دبیر کمیته علمی همایش، طی سخنان جداگانه‌ای گزارشی را از روند برگزاری همایش «دانشگاه اخلاق مدار» ارائه کردند.

همچنین دکتر محمد رحیمیان، معاون پژوهشی دانشگاه نیز ضمن ابراز خرسندی از برگزاری این همایش آمادگی معاونت پژوهشی دانشگاه را برای همکاری در برپایی هرچه شایسته‌تر این همایش علمی- فرهنگی اعلام کرد.

لازم به‌یادآوری است که همایش «دانشگاه اخلاق مدار» از سوی معاونت فرهنگی دانشگاه تهران و با ترکیب کمیته علمی: دکتر عاملی، دکتر قراملکی، دکتر نوربخش، دکتر خدایاری فرد، دکتر علیخانی، دکتر زارع چاهوکی، دکتر طاهرنژاد، در تاریخ‌های ۲۰ و ۲۱ آذرماه سال جاری در دانشگاه تهران برگزار می‌شود. دبیر اجرایی این همایش دکتر حق‌روستا است.